Vrsta : ŠLJIVA (Prunus domestica lat.; Plum eng.)

 

          Prema statističkim podacima šljiva je najzastupljenija voćka na ovim prostorima. Kao voćna vrsta je prilagodljiva različitim uslovima za rast i razvoj i mnogo se koristi u domaćinstvu za različite namjene. Pored toga uslovi na ovim prostorima su posebno povoljni za uzgoj šljive.

Klikni za vecu sliku ...         Bogati šljivici vraćaju uložena sredstva kroz razne načine iskorištenja. Uzgoj šljive podrazumijeva brigu o šljivicima od samog početka, a izbor kvalitetnih sadnica i kvalitetnih sorti ima odlučujući značaj. Priprema zemljišta, uništavanje korova, sadnja u pravo vrijeme, pravilna priprema mjesta za sadnju i pravilna sadnja i ostali poslovi donose kvalitetne plodove i dobre berbe.
         
          Stručnjaci preporučuju nabavku sadnica odgovarajućeg kvaliteta kod provjerenih i dokazanih proizvođača. Greške u izboru sadnog materijala se ne mogu popraviti kasnije bez velikih finansijskih ulaganja i novih radova. Uz pravilan izbor sadnog materijala vrhunskog kvaliteta svi ostali radovi daju svoj puni efekat. Šljiva se sadi prema odgovarajućim propisima. Rastojanje između redova je 5 metara, a između sadnica 4, 3 ili 2 metra. Veća gustina sadnica zahtjeva češće rezanje i intenzvne agrotehničke mjere.

          Dobra berba počinje sa pravilnim rezidbama, đubrenjem, navodnjavanjem i zaštitom od bolesti i štetočina. Rad u voćnjaku tokom cijele godine jedino daje dobru berbu. Beru se potpuno zrele šljive, a vrijeme treba biti suho i toplo. Tada je sadržaj šećera najveći i plodovi i prerađevine od šljiva su najkvalitetniji. Plodovi lako otpadaju s drveta prilikom drmanja stabla ili grana. Šljive ne treba tresti motkom jer se oštećuju stabla, odbijaju cvjetni pupovi i smanjuje rodnost sljedeće sezone.

          Stručnjaci preporučuju podjelu voćnjaka na tri dijela. Jedan dio se krči, drugi dio intenzivno rađa, a treći dio je u fazi podizanja. Zasadi takvim radom ne zastarjevaju i ne opadaju prinosi i kvalitet roda. Podizanjem novih šljivika stvarate budućnost voćnjacima i izbjegavate godine bez prihoda od voćarstva.Klikni za vecu sliku ...

          Ljekovitost šljive određuje njeno veoma važno mjesto u ishrani. Plod je ljekoviti dio biljke. Preporučuje se kod oboljenja bubrega, gihta, oboljenja jetre i reumatizma. Stimuliše probavu i reguliše rad crijeva.

          Dragocjena je za svježu potrošnju. Brojne prerađevine obogaćuju zimsku prehranu. Mnoge vrste šljive se koriste za pripremu rakije.

          Kvalitetnom rasadničarskom proizvodnjom obezbjeđene su dobre sorte šljiva,  koje su otporne na bolesti i koje daju dobre berbe i kvalitetne plodove.   

 

 
Čačanska najbolja (Cacaks beste)
Nastala ukrštanjem Wangenheims i Požegače
Sazrijeva polovinom avgusta
Dobri oprašivači su : č.lepotica
i čačanska rodna
Plod je vrlo krupan (oko 44-80 g)
Koristi se za stonu upotrebu
Čačanska rana (Cacaks erly)
Nastala ukrštanjem
Wangenheims i Požegače
Sazrijeva krajem prve dekade jula
Dobri oprašivači su : č.lepotica
i stenlej
Plod je krupan (36-60 g)
Koristi se za stonu upotrebu
Čačanska lepotica (Cacaks beauty)
Nastala ukrštanjem
Wangenheims i Požegače
Sazrijeva u drugoj polovini jula
Djelimično do potpuno samooplodna
Plod je krupan (30-40 g)
Koristi se za stonu upotrebu
Čačanska rodna (Cacaks fruitful)
Nastala ukrštanjem
Stanley i Požegače
Sazrijeva u drugoj dekadi avgusta
Izrazito samooplodna
Pogodna za sušenje, preradu a naročito
dobra za proizvodnju rakije.
Stenleji (Stanley)
Sazrijeva krajem avgusta
Djelimično do potpuno samooplodna
Dobar oprašivač za druge sorte
Plodovi su srednje krupni do (35-50 g)
Pogodna za svježu upotrebu, sušenje, smrzavanje, koristi se
za preradu, te za proizvodnju rakije.
Felicia Grose (Grossa di felisio)
Sazrijeva u drugoj polovini septembra
Plodovi du izrazito krupni, elipsasti.
Boja ploda tamno-ljubičasta
Polukalanka